Woutertje Pieterse Prijs 2022

Woutertje Pieterse Prijs 2022
Woutertje Pieterse Prijs 2022

Zojuist maakte Frits Spits in De Taalstaat van KRO-NCRV op NPO Radio 1 de eerste genomineerde voor de Woutertje Pieterse Prijs 2022 bekend. De jury koos Terra Ultima van Raoul Deleo en Noah J. Stern als een van de zes mooiste kinderboeken van het afgelopen jaar: “Een fabelachtig lees- en kijkboek voor kinderen van alle leeftijden. Het boek is een ode aan de natuurwetenschappelijke expedities van de vroegmoderne tijd, de wereld van Darwin waar in verre oorden nieuwe soorten van leven werden gevonden. Een romantische verkenning die laat zien dat wetenschap en verbeelding prachtig hand in hand kunnen gaan.”

Terra Ultima brengt een onbekend continent ergens tussen Alaska en Azie in beeld. Ontdekkingsreiziger Raoul Deleo vond dit continent na een jarenlange zoektocht. Met kleurrijke, gedetailleerde tekeningen doet hij verslag van zijn expedities en van de wonderbaarlijke dieren, planten en landschappen die hij hier aantrof. Collega-ontdekkingsreiziger en bioloog Noah J. Stern kreeg toegang tot Deleo’s archief en stelde zo een waanzinnige selectie van prenten en aantekeningen samen, zodat de hele wereld een beeld kan vormen bij dit fascinerende, nieuwe werelddeel. 

Vanaf vandaag wordt iedere zaterdag een nieuwe genomineerde bekendgemaakt in De Taalstaat. Op zaterdag 2 april wordt bekend welk boek wordt bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs 2022.

 

De tweede nominatie voor de Woutertje Pieterse Prijs 2022 is bekend: Schaduw van Toet van Lida Dijkstra en Djenné Fila. De jury schrijft over dit boek: “Schaduw van Toet brengt het Oude Egypte tot leven in een wervelend verhaal, waarin de bikkelharde strijd om macht in het land van de Nijl in een meeslepende stijl wordt neergezet, vanuit het vrouwelijke perspectief van de zus van de beroemde Toetanchamon. De illustraties van Djenné Fila en de liefdevolle vormgeving maken het boek tot een triomf van vertelkunst. Een boek dat iedereen die van spannende verhalen en geschiedenissen houdt om de vinger windt.”

In Schaduw van Toet lezen we over de jonge koningsdochter Anchesenamon. Ze groeit op aan het hof van haar vader, farao Achnaton, in het oude Egypte. Ondanks de luxe van een mooi nieuw paleis en een leven vol parades en feesten is haar leven niet gemakkelijk. Haar familie heeft honger naar macht en haar vader maakt zich niet geliefd bij het volk. Anche heeft al vijf zusjes als ze er een halfbroertje bij krijgt: Toetanchamon, een zwak jongetje met een scheef voetje – de toekomstige farao van Egypte. Ze werpt zich op als zijn beschermer en leert hem alles wat hij moet weten om in leven te blijven. Als een schaduw leeft ze aan zijn zij, en alles lijkt goed te gaan. Tot het noodlot toeslaat en haar eigen leven in groot gevaar is…

 

Het derde boek dat de jury nomineert voor de Woutertje Pieterse Prijs 2022 is Viruswereld van Marc ter Horst en Wendy Panders. “Vlak na het eerste coronajaar verraste Marc ter Horst met Viruswereld, een sterk non-fictieboek dat glashelder inzicht geeft in alle aspecten van het virus en de pandemie – van virusbouw, besmettingswegen en immunologische afweer tot virusmutaties en vaccinontwikkeling. Wendy Panders verluchtigde de informatie met fraaie, humoristische tekeningen en uitgebalanceerde composities. Viruswereld is een feest om te lezen, maar ook een boek waar kinderen echt wijzer van worden en dat ze bewapent met kennis.”

In Viruswereld legt Marc ter Horst op een begrijpelijke en vrolijke toon uit wat virussen eigenlijk zijn. En vooral, dat je er niet bang voor hoeft te zijn. Want: “Ze zitten echt overal. Boven op de bergen, diep in de oceanen en hoog in de lucht. (…) Jij en alle andere mensen leven je hele leven al tussen die virussen. Je ademt ze in, drinkt ze op, poept ze uit. Dat gaat je hele leven al goed.” Behalve als je lichaam het virus nog niet kent. Dan kun je er ziek van worden. Aan de hand van corona, de sars-epidemie, ebola en andere bekende virussen maakt Ter Horst de ingewikkelde materie toegankelijk en interessant. De vaak grappige illustraties van Wendy Panders versterken en ondersteunen deze informatie.

Luister volgende week zaterdag weer naar De Taalstaat op NPO Radio 1, waar rond 11.10 uur de derde nominatie bekendgemaakt zal worden. Op zaterdag 2 april wordt bekend welk boek wordt bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs 2022.

Woutertje Pieterse Prijs 2022

Categorie: Prijzen en nominaties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *